Afgørelse vedrørende forslag om delvis ophævelse af fredning af Lyndby Strand i Lejre Kommune

Fredningsnævnet for Østsjælland har d. 13. december 2023 truffet afgørelse i sagen om delvis ophævelse af fredning af Lyndby Strand i Lejre Kommune. Fredningsnævnet har afgjort ikke at tage Lejre Kommunes anmodning om delvis ophævelse af fredningen til følge. Afgørelsen omhandler et areal på ca. 4,27 ha.

Fredningens formål er at bevare udsigten fra Hornsherredvej ud over Lejre Vig. Lejre Kommune ønsker, at fredningen delvist ophæves, idet fredningens formål ikke er blevet opretholdt.

Ophævelse, eller delvis ophævelse, af en fredning kan efter praksis kun ske, når tungtvejende samfundsmæssige hensyn gør det påkrævet, eller hvis fredningen har mistet sin betydning.

Et flertal i fredningsnævnet finder, at der i denne sag ikke er dokumenteret tungtvejende samfundsmæssige hensyn, der gør det påkrævet at ophæve fredningen.

Det medgives, at fredningen igennem en årrække er blevet misligholdt, hvorefter udsigten over Lejre Vig er blevet ganske begrænset. Derfor mener flertallet i fredningsnævnet, at fredningen ikke har mistet sin betydning.

Det bemærkes også, at det ville kunne skabe en uheldig præcedens, hvis den omstændighed, at en fredning ikke er blevet overholdt af ejer henholdsvis kommune kan medføre, at fredningen ophæves.

Derfor mener flertallet, at der ikke er grundlag for at imødekomme Lejre Kommunes forslag om at ophæve fredningen på ca. 4,27 hektar af det område, der er fredet ved Overfredningsnævnets afgørelse af 21. august 1947.

Overfredningsnævnets afgørelse af 21. august 1947 om fredning vedrørende Lyndby Strand ved Hornsherredvej i Lejre Kommune opretholdes derfor uændret.

Fredningsnævnets afgørelse kan i sin helhed læses her

 

Afgørelsen vedrører helt eller delvist følgende matr.nr.:

4o, 4n, 4m, 4h, 4g, 4aa og 4f Lyndby by, Lyndby.

 

Klagevejledning:

Fredningsnævnets afgørelse kan i medfør af naturbeskyttelseslovens § 43 påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klageberettigede er ejere og brugere, der skal have denne afgørelse tilsendt, enhver, der under sagen har givet møde for fredningsnævnet eller fremsat ønske om underretning om sagens afgørelse, statslige og kommunale myndigheder, hvis interesser berøres af forslaget samt organisationer mv., som antages at have en væsentlig interesse i fredningsforslaget.

Klage indgives skriftligt til Miljø- og Fødevareklagenævnet på en af følgende måder:

  • e-Boks, hvor man skal vælge Nævnenes Hus som modtager,
  • e-mail til mfkn@naevneneshus.dk, eller
  • almindelig brevpost til Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg, att.: Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er offentligt bekendtgjort.

Klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.