Fredningsforslag for Kalø Godslandskab i Syddjurs Kommune

Fredningsnævnet for Midtjylland, østlig del har den 10. november 2023 fra Danmarks Naturfredningsforening modtaget et fredningsforslag for Kalø Godslandskab i Syddjurs Kommune. Fredningsforslaget omfatter et areal på 815 ha.

Fredningsforslaget omfatter et areal på 815 ha, som afgrænses i syd og sydvest af kystlinjen, i nord og nordvest af Rønde bygrænse, i nordøst af motortrafikvejen og i øst af private natur- og landbrugsarealer. Naturstyrelsen ejer ca. 790 ha af arealet, mens Syddjurs Kommune ejer ca. 12 ha veje i området. Herudover er der
i området ca. 13 ha umatrikulerede arealer.

Formålet med den foreslåede fredning er:

  • at sikre og forbedre de store landskabelige værdier ved Kalø Gods med enge, overdrev, levende hegn, enkeltstående træer og skove, med særlig vægt på at sikre udsigten fra Rønde og sydpå mod slotsruinen, herunder at beskytte landskabet imod tilplantning, byudvikling og tekniske anlæg,
  • at sikre og forbedre den biologiske mangfoldighed i området, der knytter sig til skove, overdrev, enge, søer, vandløb mv., der ligger spredt i området, og forbedre levevilkårene for et rigt dyre- og planteliv,
  • at beskytte de geologiske terrænformer,
  • at sikre områdets kulturspor,
  • at sikre områdets rekreative kvaliteter og adgangen til offentlig færdsel,
  • at skabe grundlag for naturpleje, og
  • at medvirke til at sikre gunstig bevaringsstatus af arter og naturtyper, som Natura 2000-område nr. 230, Kaløskovene og Kalø Vig, er udpeget for.

 

Fredningsforslaget omfatter helt eller delvist følgende matr.nr, som ejes af Naturstyrelsen:

Følle Mølle, Bregnet,

1ai, 1f og 1z 

Rønde By, Bregnet,

12

Kalø Hgd., Bregnet

1a, 1ae, 1an, 1ao og 1e

Bjødstrup By, Bregnet.

10f og 13a

Såvel som følgende matr.nr. som ejes af Syddjurs Kommune:

Kalø Hgd., Bregnet.

7000a, 7000b, 7000c, 7000e og 7000f 

Fredningsforslag med bilag og fredningskort kan findes herunder:

Fredningsforslag for Kalø Godslandskab kan læses her

Kortet over fredningsforslaget kan ses her

Offentligt møde om fredningsforslaget

Der afholdes et offentligt møde om fredningsforslaget

fredag den 26. april 2024, kl. 10.00

Mødet holdes i kantinen i Naturstyrelsens lokaler på Kalø, Grenåvej 14, 8410 Rønde.

Mødet indledes med, at fredningsforslaget præsenteres, og der vil herefter være lejlighed til at drøfte og kommentere på fredningsforslaget. Herefter besigtiges dele af det område, der er omfattet af fredningsforslaget.

Eventuelle bemærkninger til fredningsforslaget forud for det offentlige møde kan sendes til fredningsnævnet senest den 12. april 2024. Der vil også blive mulighed for at fremsætte eventuelle bemærkninger efter det offentlige møde.

Det vil til brug for tilrettelæggelsen af mødets afvikling være hensigtsmæssigt med forudgående tilmelding til mødet på fredningsnævnets mail, midtjyllandoest@fredningsnaevn.dk.

Invitationen til det offentlige møde kan i sin helhed læses her