Ikke pligt til miljøvurdering af forslag om fredning af Furs Bakkeland i Skive Kommune

Fredningsnævnet har d. 29. januar 2024 besluttet, at der ikke er pligt til at udarbejde en miljøvurdering i forbindelse med forslaget til fredning af Furs Bakkeland.

Skive Kommune og Danmarks Naturfredningsforening har den 14. februar 2022 fremsat forslag om fredning af Furs Bakkeland på Nordfur. Endeligt revideret forslag er modtaget den 1. september 2022. Fredningsforlaget omfatter et område på ca. 592 ha.

Det fremgår af fredningsforslaget, at Fredningen har til formål:

  1. At bevare og forbedre de landskabelige, biologiske, geologiske og kulturhistoriske værdier, med særlig vægt på at bevare helheden i det varierede og overvejende åbne landskab med stejle skrænter og dybe kløfter, overdrev, moser, heder, enge, småskove, enkelte levende hegn, solitære træer, småsøer og huller efter molergravning.
  2. At bevare og forbedre de biologiske værdier, der knytter sig til søer, vandløb, skov- og naturarealer, der ligger spredt i området.
  3. At bevare og synliggøre de særlige geologiske værdier i området, som indgår i en større sammenhængende landskabsformation af molerbakker af national betydning.
  4. At bevare og synliggøre de kulturhistoriske værdier, der knytter sig til områdets forskellige natur- og landskabstyper.
  5. At sikre offentlighedens adgang til området og skabe gode muligheder med henblik på formidling af områdets geologiske, kulturhistoriske, landskabelige og biologiske værdier.
  6. At skabe grundlag for naturpleje.
  7. At medvirke til overholdelsen af Danmarks internationale traktatmæssige forpligtelser med hensyn til at beskytte naturen.

Fredningsnævnets afgørelse

Jf. orientering fra Miljøstyrelsen af 22. maj 2018 og Miljøstyrelsens orientering af 10. februar 2023 om reglerne for miljøvurdering af fredningsforslag, skal sagsrejser vurdere, om forslaget er omfattet af miljøvurderingsreglerne samt tilvejebringe det faktuelle grundlag for miljøvurderingen.

Ifølge miljøvurderingslovens § 8, stk. 2, nr. 1 og 2, skal myndigheden vurdere, om planer og programmer omfattet af lovens § 8, stk. 1, og som kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i planer og programmer, kan få væsentlig indvirkning på miljøet, og der derfor skal udarbejdes en miljøvurdering.

Skive Kommune har opstillet det faktuelle grundlag for fredningsnævnets afgørelse af, om fredningsforslaget er omfattet af kravet om miljøvurdering. Afgørelsen er truffet ud fra de oplysninger, som er anført i screeningsskemaet, resultatet af høringerne, og de i øvrigt foreliggende oplysninger.

På baggrund af dette har fredningsnævnet besluttet, at fredningsforslaget ikke medfører pligt til at udarbejde en miljøvurdering.

Fredningsnævnet har herunder vurderet, at fredningsforslaget ikke fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser.

Fredningsnævnet har lagt vægt på de kriterier, der er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 3. Endvidere er der lagt vægt på, at fredningsforslaget ikke omfatter et Natura 2000-om-råde, og ikke vurderes at ville påvirke et Natura 2000-område eller Bilag IV-arter væsentligt, hverken i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter, jf. naturbeskyttelseslovens § 36, stk. 3, og stk. 4.

Region Midtjyllands høringssvar giver ikke grundlag for en ændret vurdering heraf. Det fremgår således af fredningsforslaget, at fredningen ikke er til hinder for råstofindvinding, hvis der kan opnås de fornødne dispensationer og tilladelser hertil efter anden lovgivning.

Hele afgørelsen om pligt til at udarbejde en miljøvurdering for Furs Bakkeland i Skive Kommune kan læses ved at klikke her

Denne afgørelse indeholder ikke en stillingtagen til spørgsmålet om fredningens gennemførelse, men er alene en afgørelse om, at fredningsforslaget ikke skal gennem en miljøvurdering, før fredningsnævnet kan træffe afgørelse om fredningen.

Klagevejledning

Fredningsnævnets afgørelse kan i medfør af miljøvurderingslovens § 48, jf. naturbeskyttelseslovens § 43 påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klageberettigede er ejere og brugere, der skal have denne afgørelse tilsendt, enhver, der under sagen har givet møde for fredningsnævnet eller fremsat ønske om underretning om sagens afgørelse, statslige og kommunale myndigheder, hvis interesser berøres af forslaget samt organisationer mv., som antages at have en væsentlig interesse i frednings-forslaget.

Klage indgives skriftligt til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det er en betingelse for Miljø- og Føde-vareklagenævnets behandling af en klage, at den, der klager, indbetaler et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer (2016-niveau). Klagegebyret reguleres den 1. januar hvert år efter den af Finansministeriet fastsatte sats for det generelle pris- og lønindeks som løbende offentliggøres i forslag til finanslov med virkning for klager, der modtages i nævnet fra og med den 1. februar 2017. Miljø- og Fødevareklagenævnet offentliggør størrelsen af klagegebyret på sin hjemmeside www.naevneneshus.dk.

Gebyret opkræves i forbindelse med klagens oprettelse i Miljø- og Fødevareklagenævnets digitale selvbetjening. Klagen behandles først, når gebyret er betalt. Vejledning om gebyrbetalingen kan ligeledes findes på Miljø- og Fødevareklagenævnets hjemmeside www.naevneneshus.dk.

Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er offentligt bekendtgjort. Klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.