Ikke pligt til miljøvurdering af forslag om fredning af Vejstrup Ådal i Svendborg Kommune

Fredningsnævnet har d. 27. juli 2024 besluttet, at der ikke er pligt til at udarbejde en miljøvurdering i forbindelse med forslaget til fredning af Vejstrup Ådal i Svendborg Kommune. Det omfattede område er på i alt 72 ha.

Fredningsnævnet for Fyn har den 21. november 2022 modtaget forslag om fredning af Vejstrup Ådal fra Danmarks Naturfredningsforening. Forslaget er efterfølgende revideret ved forslag af 22. september 2023.

Formålet med fredningen er:

  • at bevare og forbedre naturværdierne og øge biodiversiteten, med særlig vægt på at fastholde ådalen som en mosaik af ureguleret vandløb, lysåbne naturområder som enge, moser og overdrev samt urørt skov, og at sikre og udvikle gunstige forhold særligt for sjældne og/eller truede arter, herunder hasselmus, 
  • at beskytte og forbedre de landskabelige værdier i området, med særlig vægt på at sikre ådalens fremtræden som et markant landskabselement med skovbevoksede dalsider vekslende med lysåbne naturarealer,
  • at skabe grundlag for naturpleje,
  • at medvirke til overholdelsen af Danmarks direktivmæssige forpligtelser med hensyn til at beskytte naturen,
  • at sikre de geologiske værdier, så tunneldalen, som menes skabt af smeltevand under Bælthavisen, bevares med dets nuværende profil, 
  • at sikre og forbedre offentlighedens muligheder for at færdes i området langs hele åen ud til kysten.

Fredningsnævnet for Fyn er i henhold til miljøvurderingslovens § 10, jf. § 8, stk. 2, forpligtet til at træffe afgørelse om, hvorvidt fredningsforslaget er omfattet af kravet om gennemførelse af en miljøvurdering i henhold til loven.

Danmarks Naturfredningsforening har som sagsrejser sammen med fredningsforslaget fremsendt et screeningsnotat, jf. kriterierne i bilag 3 til miljøvurderingsloven til brug for fredningsnævnets vurdering.

Fredningsnævnet bemærker, at nævnet ikke har fundet anledning til at anmode sagsrejser om at udarbejde et nyt screeningsnotat som følge af det reviderede fredningsforslag, idet det af fredningsnævnet vurderes, at de ændringer, der er foretaget i det reviderede forslag, ikke vil have betydning for vurderingen af, om der er pligt til at foretage en miljøvurdering.

Det er fredningsnævnets samlede vurdering, at det af Danmarks Naturfredningsforening fremsatte fredningsforslag til fredning af Vejstrup Ådal ikke skal miljøvurderes.

 

Hele afgørelsen kan læses her

Det reviderede fredningsforslag kan læses her

 

Klagevejledning

Afgørelsen kan i henhold til miljøvurderingslovens § 48, stk. 1, jf. Naturbeskyttelseslovens § 78, stk. 3, 2. pkt. jf. § 43 påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Klagefristen udløber 4 uger fra offentliggørelsen af afgørelsen.
Klage skal ske via nævnets klageportal, som der linkes til på, hvor der også er nærmere vejledning i klageproceduren på https://naevneneshus.dk/om-klageportalen-for-naevnenes-hus/.

Det er en betingelse for Miljø- og Fødevareklagenævnets behandling af en klage, at den, der klager indbetaler et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer. Der kan findes nærmere vejledning om betaling af klagegebyr på Nævnenes hus’ hjemmeside
www.naevneneshus.dk